Върховната Рада на Украйна одобри решението на Съвета за национална отбрана и сигурност относно налагането на секторни специални икономически и други ограничителни мерки (санкции) на Ислямска република Иран за срок от 50 години. Депутатът Ярослав Железняк (фракция "Глас") съобщи новината в Telegram, цитиран от "Укринформ".

Народният представител уточни, че за приемането на Постановление № 9333 са гласували 328 народни представители.

Документът предвижда налагане на санкции на Иран за период от 50 години. По-специално са включени пълна забрана на търговските операции, прекратяване на транзита на ресурси, полети и транспорт на територията на Украйна и предотвратяване на изтеглянето на активи от жители на Иран.

Освен това се предвижда да се забранят всякакви инвестиции в Иран и трансферът на технологии, права върху обекти и права върху интелектуална собственост от жители.

Украйна налага санкции на Иран за 50 години

Украйна налага санкции на Иран за 50 години

Зеленски каза, че Иран е продал над 1000 дрона и "други оръжия" на Русия

Припомняме, че ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски внесе проекторезолюцията.

В интервю за италиански медии, Зеленски преди това каза, че Иран е продал над 1000 дрона и "други оръжия" на Русия.

Зеленски по-рано изпълни решението на СНБО за прилагане и въвеждане на промени в личните специални икономически и други ограничителни мерки (санкции). Ограничителни мерки са приложени спрямо 300 лица, включително граждани на Руската федерация, Ислямска република Иран и Сирийската арабска република.

Санкционирани са и 141 юридически лица.

Припомняме, че ден по-рано Техеран обвини украинския президент Володимир Зеленски в антииранска пропаганда в призива му към Иран да спре доставките на дронове за Русия.

Според ислямската република думите на украинския лидер целят да привлекат повече оръжия и финансова помощ от Запада.

Във видеообръщение в сряда Зеленски призова иранците да спрат плъзгането си към "тъмната страна на историята" с доставките на дронове за Москва.

Въпреки че първоначално Иран отрече да доставя дронове "Шахед" на Русия, впоследствие призна, че ѝ е предоставил малък брой безпилотни летателни апарати преди началото на конфликта. Украйна твърди, че дроновете са изиграли основна роля в руските атаките на Русия срещу градове и инфраструктура.

Иран: Зеленски ни критикува за дроновете, за да привлече помощ от Запада

Иран: Зеленски ни критикува за дроновете, за да привлече помощ от Запада

Техеран обвини украинския лидер в антииранска пропаганда