Франция започна съдебно разследване на автомобилния производител Peugeot ("Пежо") в скандала "Дизелгейт" за обвинения в измами, причиняващи опасност за хората или животните. Това са казали източници на ДПА.

Stellantis, компанията майка на "Пежо", уточни, че се водят разследвания и срещу дъщерните дружества "Ситроен" и "Фиат Крайслер".

"Дизелгейт": Евросъдът постанови, че автомобилните компании са действали незаконно

"Дизелгейт": Евросъдът постанови, че автомобилните компании са действали незаконно

Производител не може да използва подобно устройство

Скандалът "Дизелгейт" беше предизвикан от разкрития през 2015 г., че германската компания "Фолксваген", най-големият производител на автомобили в Европа, е фалшифицирала нивата на емисии от милиони свои дизелови автомобили.

След разкриването на манипулациите на "Фолксваген" по отношение на азотния оксид в дизеловите двигатели в САЩ през 2015 г., имаше съдебни производства по целия свят, които се разшириха, за да включат и други автомобилни производители.

Stellantis отрече обвиненията и настоя, че "компаниите твърдо вярват, че техните системи за контрол на емисиите отговарят на всички приложими изисквания в съответните времена на тяхното действие и продължават да го правят".

Stellantis уточни, че делото засяга продажбата на дизелови автомобили между 2009 и 2015 г.

Разследванията на тези автомобили се провеждат от години, засягайки няколко компании. По-рано тази седмица Франция започна разследване и срещу "Фолксваген" и "Рено".

Бившият шеф на Volkswagen е обвиняем в Германия по скандала "Дизелгейт"

Бившият шеф на Volkswagen е обвиняем в Германия по скандала "Дизелгейт"

Винтеркорн и четирима управители са обвинени в измама