Властите във Франция съкращават карантината за ваксинирани лица, дали положителна проба за коронавирус. Това съобщи в неделя френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от "Ройтерс".

Периодът на изолация за напълно ваксинирани хора, които имат положителен тест за COVID-19, ще бъде съкратен от 10 на седем дни.

Френските власти последваха други страни като Съединените щати, които тази седмица съкратиха периода на изолация, за да предотвратят смущения в индустриите поради липса на персонал.

"Тази изолация може да бъде премахната след пет дни в случай на отрицателен тест. Тези, които не са ваксинирани, ще трябва да се самоизолират за 10 дни, с възможност да излязат от изолацията след седем дни при същите условия", каза Веран за вестник le Journal du Dimanche.

Франция налага задължителни маски за лица над 6-годишна възраст

Франция налага задължителни маски за лица над 6-годишна възраст

От понеделник новите правила влизат в сила

Той също така каза, че новият вариант на COVID-19 Омикрон е твърде заразен, за да бъде спрян, освен ако не бъде наложено отново "строго блокиране".

В обръщението си в навечерието на Нова година френският президент Еманюел Макрон каза, че следващите няколко седмици ще бъдат трудни, но се спря да наложи нови ограничителни мерки за овладяване на вируса.

Франция стана шестата страна в света, отчела повече от 10 милиона заразени с COVID-19 от избухването на пандемията, според официалните данни, публикувани в събота.

Франция с рекордните над 200 000 заразени за денонощие

Франция с рекордните над 200 000 заразени за денонощие

"Вече не бих нарекъл Омикрон вълна, бих го нарекъл мъртво вълнение"

Френските здравни власти съобщиха за 219 126 нови потвърдени случая за 24-часов период, четвърти пореден ден, в който страната е регистрирала повече от 200 000 случая.