След признаването на независими Южна Осетия и Абхазия Русия ще обърне поглед към сепаратистките анклави и в други страни.

Това са опасенията на френския външен министър Бернар Кушнер, цитиран от световните агенции, ден след като президентът Дмитрий Медведев подписа указ за признаване на двете нови държави.

Като най-вероятни следващи цели на Русия Кушнер вижда украинския Крим и Приднестровието в Молдавия.

Като коментар на указа на Медведев и действията на руската политика от последните дни френският министър каза:

"Ние не можем да се съгласим с грубото нарушаване на международното право, споразуменията в рамките на Организацията аза сигурност и сътрудничество в Европа, резолюциите на ООН и най-вече - с първото от много време насам завладяване на територии на съседни държави със военна сила."

"Страните от Европейския съюз без съмнение ще реагират на това", допълва Бернар Кушнер.

Преди два дена на среща между лидерите на Русия и Молдова беше изказано желанието за мирно регулиране на проблема с Приднестровието.

Западните страни обаче хранят опасенията, че Москва ще направи опит и ще заяви своите претенции към стратегическия за контролиране на Черно море полуостров Крим.

Експерти отбелязват, че гаранции за териториалната цялост на Украйна са подписани в не един документ, включително и от Русия, САЩ, Франция и Великобритания. Те дадоха своята гаранция за сигурност, след като Украйна се присъедини към Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 1994 година.