Френският президент Еманюел Макрон заяви, че лидерите на страните от Г-20 са се договорили да тласнат Русия към деескалация в украинския конфликт и са изразили надежда, че Китай може да играе по-съществена роля като посредник през следващите месеци, съобщава "Ройтерс".

Убеден съм, че Китай може да играе, от наша страна, по-важна посредническа роля през следващите месеци, за да предотврати в частност едно по-силно завръщане на наземни атаки от началото на февруари, посочи Макрон на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Бали.

Френският президент допълни, че е обсъдил с китайския лидер идеята за свое посещение в Пекин в началото на следващата година. От администрацията на Макрон потвърдиха, че визитата ще се състои в началото на 2023 г., ако здравните ограничения, свързани с пандемията от коронавирус, го позволяват.

От няколко месеца Франция, заедно със своите западни партньори, се опитва да убеди страни, които не са критикували открито Москва за нахлуването ѝ в Украйна, да заемат по-твърда позиция и да насърчат Русия да промени курса на действията си.

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

Много страни членки имат силни икономически отношения с Пекин, напомня Борел