Франция счита за преждевременни разговорите да се предостави на Великобритания още едно удължаване на крайния срок за излизане от Европейския съюз (Брекзит). Това заяви източник, близък до френския президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

Френският дипломатически източник критикува като "нескопосни" коментарите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, споменаващ "гъвкаво удължаване" на датата на излизане на страната от Европейския съюз до една година.

Туск предлага на Великобритания "гъвкаво" отлагане на Брекзит до една година

Туск предлага на Великобритания "гъвкаво" отлагане на Брекзит до една година

"Единственият разумен изход би бил дълго, но гъвкаво удължаване"

"Преждевременно е да се говори за удължаване, въпреки факта, че 27-те страни членки на ЕС поставиха ясно предварително условие: необходимостта от надежден алтернативен план, оправдаващ това искане. Все още не сме стигнали до този етап", настоял източникът.

"Слуховете за това удължаване са нескопосан пробен балон, различните варианти ще бъдат обсъдени на 10 април и нищо не е решено", добави източникът, имайки предвид датата, за когато е насрочена срещата на лидерите на страните членки на ЕС за Брекзит в Брюксел.

"Във всеки случай трябва да имаме ясен план от страна на Лондон до вторник", подчертал приближеният на Макрон.

По-рано днес високопоставен представител на администрацията на ЕС в Брюксел разкри, че Туск вероятно ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на датата на излизане на страната от ЕС до една година, с възможност за по-скорошно напускане.

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Процесът по Брекзит се оказа изключително досадно начинание