Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вероятно ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на датата на излизането на страната от Европейския съюз с продължителност до една година, с възможност да напусне по-рано. Това разкрива високопоставен представител на администрацията в Брюксел, цитиран от "Ройтерс".

Представителят заяви, че тази възможност може да бъде представена на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС за Брекзит на 10 април в Брюксел. Ако Мей приеме, Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май, уточнява още официалният представител на Брюксел.

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Без положителни сигнали от Европа

"Единственият разумен изход би бил дълго, но гъвкаво удължаване", коментирал представителят на ЕС администрацията.

"Можем да дадем на Великобритания едногодишно удължаване, автоматично прекратяване, след като споразумението за излизане бъде прието и ратифицирано от Камарата на общините", допълнил той.

"Дори ако това не бъде възможно, тогава Великобритания все още ще има достатъчно време да преосмисли стратегията си за Брекзит. Кратко удължаване, ако е възможно, и дълго, ако е необходимо. Това изглежда добър сценарий и за двете страни, след като дава на Обединеното кралство цялата необходима гъвкавост, като същевременно избягва необходимостта от срещи през няколко седмици, за да се обсъждат допълнителни удължавания на Брекзит", изтъкна представителят на администрацията в Брюксел.

Юнкер без повече отсрочки за Брекзит: 12 април
Обновена

Юнкер без повече отсрочки за Брекзит: 12 април

Ако парламентът одобри сделката, ЕС трябва да бъде подготвен да приеме отлагане до 22 май