Външното министерство на Франция обяви, че е привикало шарже д'афер на Израел в Париж заради "проникване" на израелски спецчасти в неин културен център в Йерусалим, съобщава "Франс прес".

В рядко срещани действия, израелската полиция е проникнала в сградата вчера, за да прекрати събитие с участието на женска асоциация, която според Израел е спонсорирана или финансирана от Палестинската автономия.

Дипломатически източник заяви, че генералният консул на Франция незабавно е протестирал срещу нахлуването на полицията в културния център в Източен Йерусалим, който Израел окупира през 1967 г., което и досега не е признато от международната общност.

"Такива действия са сериозно и неприемливо нарушение на функционирането на нашата културна мрежа в Йерусалим", се подчертава в изявление на френското външно ведомство.

Оттам уточниха, че шарже д'афер на Израел е бил привикан, за да обясни пред френските власти действията на израелската полиция.

"Франция възнамерява да поддържа и развива своите дълбоки и дългогодишни отношения с палестинското гражданско общество", добавят от министерството.

Френското консулство не можа да потвърди вчера дали женската асоциация наистина е била финансирана от Палестинската автономия, като Израел смята, че всички нейни дейности в Йерусалим са незаконни.

Но палестинците, които е трябвало да участват в събитието, заявиха, че твърдението на Израел не било вярно.

"Това беше събитие, свързано с Деня на майката" и за продажба на изделия, направени от жените от Йерусалим, каза една от жените.

Подобни събития се провеждат почти всеки месец.