На ресторанти и други места за обществено хранене във Франция им е била наложена забрана да предлагат неограничено подсладени напитки, като по този начин френските власти се опитват да ограничат затлъстяването сред населението, съобщава БиБиСи.

Съгласно закона, който влиза в сила от днес, незаконно е да се продават неограничено безалкохолни напитки на фиксирани цени или да бъдат предлагани неограничено безплатно.

Нивото на наднорменото тегло и на затлъстяването във Франция е близо до средното в Европейския съюз.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва облагането на подсладените напитки, свързвайки ги със затлъстяването и диабета.

Във Великобритания данък върху безалкохолните напитки ще бъде въведен през следващата година.

В Мексико наложеният 10-процентен данък, където колата е толкова популярна, че се използва при готвене на месо, ограничи консумацията с 6 процента през първата година, което беше приветствано от СЗО.

Преди всеобхватната забрана, Франция вече беше наложила данък върху безалкохолните напитки, а вендинг автоматите бяха забранени в училищата.

През 2013 г. съд в Ню Йорк отхвърли забраната на градската управа върху продажбите на големи подсладени напитки, която щеше да наложи ограничение на напитки над 0,5 л, продавани в места като ресторанти и стадиони.

Новият закон във Франция е насочен към безалкохолните напитки, включително спортни напитки, съдържащи добавена захар или подсладители.

Всички обществени заведения за хранене, от ресторанти за бързо хранене до училищни столове, са засегнати.

Целта на закона е да се ограничат, особено сред младите хора, рисковете от затлъстяване, наднормено тегло и диабет в съответствие с препоръките на СЗО.

Сред французите, минали 30-ата си година, близо 57% от мъжете са с наднормено тегло или затлъстели. Около 41 процента от жените в същата категория също са с наднормено тегло или със затлъстяване.