Френските власти репатрираха във вторник 51 жени и деца от бившите контролирани от Ислямска държава райони в Сирия, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на националната антитерористична прокуратура.

Това е най-голямото връщане на жени и деца във Франция от лагери в Североизточна Сирия след териториалното поражение на групировката "Ислямска държава" през март 2019 г. Франция видя повече нейни граждани да напускат, за да се присъединят към ИД, отколкото която и да е друга страна в Европа.

Групата се състои от 16 жени на възраст от 22 до 39 години и 35 непълнолетни, седем от които идват във Франция непридружени от възрастни. Всички жени в групата с изключение на две са френски гражданки. Дванадесет жени се върнаха с децата си, а четири от жените преди това са се съгласили децата им да бъдат върнати, според изявлението на прокурора.

Осем жени са задържани за разпит, а останалите осем са задържани със заповед за арест. Децата бяха предоставени на грижите на службите за закрила на детето към Версайския съдебен съд.

Един от 35-те непълнолетни е в полицейски арест по подозрение за участие в дейности на терористична престъпна организация.

Много европейски страни се забавиха с разрешаването на връщането на жени и деца от страх, че ще се обърнат насилствено срещу родината им. Франция, която видя повече свои граждани да се присъединяват към ИД в Сирия, отколкото всяка друга европейска страна и претърпя множество смъртоносни атаки в началото на 2015 г., беше особено неохотна.

Френските власти настояха възрастните, които са се сражавали на страната на ИД, да бъдат подведени под отговорност в страната, в която са извършили престъпления.

През декември 28-годишна французойка с диабет почина в лагер в Сирия, оставяйки 6-годишната си дъщеря сираче, според адвоката на семейството, който е поискал връщането им от 2019 г.