Френското правителство е одобрило на първо четене проектозакона, чиято цел е ограничаването на броя на имигрантите във Франция, съобщава Би-Би-Си.

В законопроекта се разглеждат предимно условията, при които във Франция могат да пребивават семействата и роднините на вече установилите се в страната чужденци.

Едно от необходимите изисквания към роднините на имигрантите, е да докажат, че са финансово стабилни и владеят френски език.

Също така, в определени случаи, чужденците ще бъдат подложени и на ДНК тест, с който да се докаже тяхната роднинска връзка с установилите се във Франция имигранти.

Новият закон ще се прилага спрямо лица над 16-годишна възраст.

Друга клауза в закона задължава желаещите да се установят във Франция, да положат и изпит в собствената си страна, с който да покажат, че имам познания за френската история и култура.

Те ще трябва да докажат и че роднините им във Франция имат възможност да ги издържат.

Ограничаването на броя на имигрантите в страната е част от президентската програма на Никола Саркози. Още в началото на мандата си, той съобщи, че една от основните цели по време на управлението му ще е да „изпрати у дома" поне 25 000 нелегални имигранти.

Същевременно стратегията за ограничаването на нелегално пребиваващите в страната, среща силната критика на хуманитарни организации.

Против неясе обяви и френският външен министър Бернард Кушнер.