Франция е уверена, че тази година ще бъде подписано споразумение за разработване на съвместен европейски военен проект за дронове, след приключване на тежки преговори за цените с производители. Това обявиха от френското военно министерство, цитирани от "Франс прес".

"Няколко малки подробности" все още трябва да бъдат уточнени, но "ние сме оптимисти за този проект", заяви служител от кабинета на френския министър на отбраната Флоранс Парли.

Предприятието Eurodrone с участието на Франция, Германия, Италия и Испания беше обявено през 2015 г. като начин за европейските държави да намалят разчитането си на американските безпилотни самолети Reaper.

Паневропейският самолетостроител Airbus е водещият производител на планирания дрон на дълги разстояния на средна височина, като участие взеха и френската Dassault Aviation и италианската Leonardo.

Ала споровете относно цената на дрона задържаха официалното започване на разработката и производството.

Четирите правителства са определили бюджет от 7,1 милиарда евро за придобиване на 63 евродрона, разпределени в три операционни системи.

Целта е всеки дрон да струва около 160 млн. евро, много под 200 млн. евро за Reaper, като всеки полетен час струва 3000 евро вместо 4000 за американския съперник.

"Ние сме почти там", каза служителят на министерството, като допълни: "Очевидно има разходи за разработка, покупка за европейски безпилотен самолет - суверенитетът има цена, но не на всяка цена, но ние приемаме това."

Ако продължи тази година, първата система Eurodrone ще бъде доставена на Германия през 2027 г., а на Франция през 2028 г.

Утре Парли ще се срещне с германската си колега Анегрет Крамп-Каренбауер във френската авиобаза Евре, Северозападна Франция, в която ще бъде открит нов хангар, в който е разположена френско-германска ескадрила транспортни самолети C130J.

Френските власти твърдят, че ескадрилата е конкретен пример за по-тясно военно сътрудничество между членовете на ЕС, за която настоява президента Еманюел Макрон, който предупреди, че НАТО е в "мозъчна смърт".

След това Парли и Крамп-Каренбауер ще пътуват до завод на Airbus в Манхинг, Германия, за презентации на Eurodrone, както и на европейския изтребител от следващо поколение.

Изтребителят със свързаните с него технологии, известен като Future Combat Air System, трябва да влезе на въоръжение след около 20 години, след като първоначалният договор за научноизследователска и развойна дейност беше подписан по-рано тази година.