Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната територия Нова Каледония след дни на смъртоносни безредици, съобщава "Ройтерс".

Тя премахна десетки барикади, които блокираха главния път, свързващ летището със столицата Нумеа.

Около 60 барикади, които протестиращите бяха поставили по 60-километровия път, бяха премахнати, но пътят все още не е отворен, тъй като отломките трябва да бъдат разчистени, което ще отнеме няколко дни, поясни върховният комисар на територията Луи Льо Франк,.

Летище Тонтута е затворено заради вълненията в управляваната от Франция територия в Южния Пасифик.

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Броят на полицаите и жандармеристите на острова ще нарасне до 2700 от 1700 до петък вечерта

Миналата седмица избухнаха протести, предизвикани от гнева на местното население - канаците, заради конституционна поправка, която ще въведе промени относно това кой има право да участва в изборите - нещо, което местните лидери се опасяват, че ще размие вота на канаците.

Шестима души бяха убити и безредиците доведоха до опожарени предприятия и автомобили, ограбени магазини и пътни барикади, които отрязаха достъпа до лекарства и хранителни продукти.

Трима от убитите са местни канаки, а двама са полицаи. Шести човек беше убит, а двама тежко ранени вчера при престрелка между две групи на блокада в Каала-Гомен.

Над 600 полицаи бяха мобилизирани, за да разчистят барикадите по пътя към летището, включително около 100 жандармеристи, които са част от специална, тежко въоръжена част, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в социалната мрежа Х.

"Със силите, с които разполагаме, ще можем да възстановим републиканския ред", посочи Льо Франк.

Обявиха извънредно положение в Нова Каледония

Обявиха извънредно положение в Нова Каледония

То ще остане в сила 12 дни

Той заяви, че ситуацията е била по-спокойна в събота вечер в сравнение с предишните нощи, но добави, че е имало два пожара и грабежи и че 230 бунтовници са били арестувани.

Доминик Фочи, генерален секретар на водещото движение за независимост на територията, призова за спокойствие, но настоя правителството да спре конституционната промяна.

"Нуждаем се от решителни действия, за да успокоим ситуацията, правителството трябва да спре да налива масло в огъня", категоричен бе той.

Мярката беше одобрена от френските депутати и ще позволи на французите, които са живели в Нова Каледония поне 10 години, да гласуват на местни избори.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че ще отложи подписването на закона, но уточни, че ново споразумение между представителите на населението на територията трябва да бъде постигнато преди края на юни.

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Магазините и училищата остават затворени и днес