Франция обяви извънредно положение в своята задморска територия Нова Каледония и разположи полицейски и военни подкрепления в опит да сложи край на безредиците, заради хода на френското правителство да промени правилата за провинциалните избори. Това съобщи Ал-джазира.

Трима цивилни и един полицейски служител загинаха при насилието, което избухна през изминалия ден. Стотици са ранени.

Извънредното положение влезе в сила в 05:00 сутринта местно време и даде на властите широки правомощия за претърсване и арест. Службата на върховния комисар, която представлява френската държава в Нова Каледония, съобщи, че петима души са били поставени под домашен арест като предполагаеми спонсори на насилствените безредици. Повече от 200 лица са задържани до момента.

Властите са решени бързо да възстановят обществения ред и да предприемат всички необходими мерки за защита на населението.

Военни подкрепления потеглиха от Марсилия, за да помогнат за осигуряването на международното летище на Нова Каледония, което е затворено от началото на седмицата, както и неговите пристанища.

Извънредното положение ще остане в сила 12 дни.

Франция очаква да си възвърне контрола над ситуацията през следващите часове, изтъкна министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Магазините и училищата остават затворени и днес