Франция обяви планове да си прибере повече от 100 заподозрени членове на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от Сирия на фона на опасенията, че следите им биха могли да се загубят, след като американските военнослужещи се изтеглят от раздираната от война страна, съобщава френската телевизия BFM.

Около 130 заподозрени членове на ДАЕШ, арестувани от Сирийските демократични сили (СДС) в затвори в Северна Сирия, ще бъдат върнати във Франция в рамките на следващите няколко седмици.

"Всички онези, които ще се завърнат във Франция, ще бъдат поверени на съдиите. Съдията ще реши дали ще бъде необходимо да бъдат вкарани в затвора", коментира френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Русия алармира: САЩ обучават джихадисти в Сирия

Русия алармира: САЩ обучават джихадисти в Сирия

Повечето от екстремистите са от ДАЕШ и Фронта Ал Нусра

"Американците се отдръпват от Сирия... Сега има хора в затвора, които са задържани, защото американците са там и които ще бъдат освободени... Ще искат да се завърнат във Франция", посочи още Кастанер.

Сред онези, които са в плен на СДС, са редица високопоставени главатари на френския контингент на ДАЕШ, включително Адриен Гихал, мюсюлманин, който е бил част от скандалната мрежа Artigat, която организира няколко терористични атаки във Франция, включително в Ница, при която загинаха 87 души.

Такова решение ще направи Франция първата европейска страна, която ще върне обратно свои граждани, арестувани по подозрение за връзки с ДАЕШ. Само САЩ, Ливан, Русия, Индонезия и Судан досега са се съгласили да репатрират своите граждани.

Франция призна: Водената от САЩ коалиция е пуснала джихадистите да избягат от Ракка

Франция призна: Водената от САЩ коалиция е пуснала джихадистите да избягат от Ракка

Коалицията беше против това споразумение, което позволи на терористите от ДАЕШ да избягат

Хиляди други чуждестранни членове на ДАЕШ, задържани от СДС остават в затвора, включително шестима британци, седем жени и 12 от децата им.

Великобритания и други страни изразиха нежелание да върнат обратно онези, които имат връзки с ДАЕШ, опасявайки се, че представляват заплаха за сигурността.

Те също така изразиха опасения относно юридически пречки, които биха им попречили да съдят завръщащите се екстремисти.

На Александра Котей и Ел Шафи ел Шейх, двамата т. нар. "Битълс" джихадисти, им беше отнето британското гражданство.

Водените от сирийските кюрди СДС са подкрепяни на място от американските специални части, както и от британски и френски. Американският президент Доналд Тръмп обаче обяви, че ще изтегли около 2000 американски военнослужещи в рамките на няколко месеца.