ален жупеФранция определи като закъсняло решението на Сирия да амнистира участниците в антиправителствените протести и призова за по-дълбоки политически промени, предаде „Ройтерс".

Припомняме, президентът Башар ал-Асад обяви, че опрощава всички деяния, извършени от опозиционните движения до 31 май включително. От решението на държавния глава вероятно ще се възползват близо 10-те хиляди арестувани демонстранти, но то идва твърде късно за стотиците убити в сблъсъците със силите за сигурност.

„Опасявам се, че може би е твърде късно", заяви пред френско радио външният министър на страната Ален Жупе. Той допълни, че властите в Дамаск трябва да изкажат позицията си по-ясно и да излязат от рамките на амнистията, за да извършат истински реформи.

Френският президент Никола Саркози отправи остри нападки към сирийския си колега по време на срещата на Г-8. Тогава той заяви, че Франция вече не вярва на режима на Асад и той трябва да поеме курс на демократизация на страната, ако желае да остане на власт. Припомняме, Саркози беше един от първите западни лидери, който силно втвърди тона си към либийския лидер Муамар Кадафи по-рано през тази година.

Башар ал-Асад се бори с опозиционните протести в страната като от една страна хвърля танкове и редовна армия срещу демонстрантите, а от друга - изпълнява част от исканията им, сред които беше отмяната на наложеното преди 48 години извънредно положение. Хората по улиците споделят мнението на Ален Жупе, че амнистията е един твърде закъснял жест.