Франция е първата страна, която забранява определен вид гръден имплант, заради рядка форма на рак, съобщава БиБиСи.

Забраната обхваща няколко модела на импланти с текстурирана повърхност, които се произвеждат от шест производителя.

Тези импланти са свързани с вид рак, който атакува имунната система. Смята се, че около 70 000 жени са получили имплантите, от приблизително 400 000 жени, които са имали гръдни импланти във Франция.

Забраната е "предпазна мярка", взета заради "рядката, но сериозна опасност" от имплантите, се казва в изявление на Националната агенция за лекарства и здравни продукти (ANSM).

Тя съобщава, че са регистрирани 59 случая на рак сред френски носители на импланти, от които трима са загинали.

"Колкото повече имплантът е текстуриран и груб, толкова по-голям е рискът от BIA-ALCL (анапластичен голям клетъчен лимфом)".

ANSM заявява, че отбелязва "значително увеличение в случаите на анапластичен голям клетъчен лимфом, свързани с носенето на гръдни импланти от 2011 г."

"Нямаме научно обяснение за развитието на ALCL, всичко, което имаме, са наблюдения," коментира Тиери Томас, заместник-директор на агенцията за здравни устройства, на пресконференция.

ANSM не препоръчва на жените, които са с имплантите, да бъдат подложени на операция за отстраняване, поради "рядкостта на риска".

Учредителят на френска компания, за която е установено, че е използвал нестандартни силиконови гелове в имплантите почина в четвъртък. Жан-Клод Мас, основател на Poly Implant Prothese (PIP), бе на 79 години, коментира неговият адвокат.

PIP създава популярна марка импланти, която се пълни с евтин силиконов гел от индустриален клас, а не от медицински силикон, което води до разкъсване на имплантите. PIP е изнасяла 80% от имплантите си, преди фирмата да бъде затворена.

Скандалът засяга около 300 000 жени в 65 държави, включително Франция, Великобритания, Германия, Холандия, Венецуела и Бразилия.

През 2013 година, учредителят на френската компания е осъден на четири години затвор за измама.