Потенциално опасни силиконови импланти на френската компания ПИП са били продадени под друго име в Холандия, предупредиха местни медии.

Гешефтът станал и след 2010 г. след фалита на френската компания, когато имплантите били продавани в страната под друго има „М-имплант".

Според здравното министерство на Холандия около 1000 жени са изложени на риск.

Френската агенция за санитарен контрол на медицински изделия (AFSSAPS) забрани през март 2010 г. използването на гръдните импланти на компанията PIP (Poly Implant Prothese).

През последните три години в AFSSAPS са регистрирани увеличен брой доклади за инциденти с тези изделия - нарушаване на целостта на импланта (руптура) с последващи локални усложнения, което в много случаи е наложило повторна операция.

Проверката в местата на производство е показала, че използваният силикон за имплантите е различен от описания за получаване на СЕ-марка (одобрен през 2001), следователно тези импланти не отговарят на съответните изисквания за медицински изделия и провежданите изследвания не са били по регламентираните правила.

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) предупреди за установени от нея проблеми с производството на гръдните импланти на PIP още през 2000 година. В момента са засегнати блио 300 000 жени от 66 страни в света.