Франция задържа британски траулер, извършващ риболов в нейните териториални води без разрешение, и издаде устно предупреждение на втори кораб, на фона на ожесточен спор между съседите за достъп до риболовни зони след Брекзит, информира "Ройтерс".

Бесен, че Великобритания отказа да предостави на нейните рибари пълния брой разрешителни за работа в британски води, които според Франция са гарантирани, Париж обяви вчера ответни мерки, ако няма напредък в преговорите.

Париж обяви, че от 2 ноември ще наложи допълнителни митнически проверки на британските стоки, влизащи във Франция, което ще засили перспективата за по-голяма икономическа болка преди Коледа за Великобритания, която се бори с недостига на работна ръка и спираловидни цени на енергията.

Франция заплаши Британия с два кръга санкции заради риболовния спор

Франция заплаши Британия с два кръга санкции заради риболовния спор

От ноември мерките могат да влязат в сила

Правителството на президента Еманюел Макрон също така разглежда втори залп от санкции и не изключва преразглеждане на износа на електроенергия за Великобритания.

"Това не е война, но е битка", изтъкна френският министър на моретата Аник Жирарден пред радио RTL.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон подчерта, че Франция сега ще използва езика на силата, тъй като това изглежда е всичко, което Великобритания разбира.

Кабинетът на британския премиер Борис Джонсън не отговори веднага на искане за коментар относно задържания траулер.

Франция обвини Великобритания, че държи рибарите като заложници за политическа изгода

Франция обвини Великобритания, че държи рибарите като заложници за политическа изгода

Великобритания не спазвала споразумението за Брекзит

По-рано Великобритания отбеляза, че планираните действия на Франция за отмъщение ще бъдат посрещнати с подходящ и калибриран отговор.

"Заплахите на Франция са разочароващи и непропорционални и не това, което бихме очаквали от близък съюзник и партньор", подчерта говорител на британското правителство.

Френските морски жандармеристи са извършили множество проверки на риболовни кораби край северното френско пристанище Льо Авър през нощта, уточни морското министерство, след като Франция засили наблюдението по време на преговорите.

Задържаният траулер, който сега е под контрола на френските съдебни власти, е бил пренасочен към Льо Авър под ескорт на морската полиция и е бил вързан на кея на пристанището.

На капитана на кораба може да му бъдат повдигнати наказателни обвинения, като уловът му бъде конфискуван, добави министерството.

Великобритания заяви, че е издала лицензи за риболов на кораби, които могат да покажат опит в оперирането в нейните води през годините преди излизането ѝ от Европейския съюз на 31 януари 2020 г.

Преговорите между Великобритания и Европейската комисия по въпроса продължиха тази седмица.

Френското търпение се изчерпи за това, което властите наричат ​​​​неизпълнение на думата на Великобритания след Брекзит, уточнявайки, че става въпрос за риболова и искането за предоговаряне на протокола за Северна Ирландия, който има за цел да запази целостта на единния пазар на ЕС.

Допълнителни митнически проверки на стоки, пътуващи между Великобритания и континента през тунела под Ламанша и фериботите, могат сериозно да нарушат търговските потоци точно когато фирмите се запасяват за празничния период в края на годината.