Франция обвини Великобритания, че играе политика с правата за риболов след Брекзит, след като Лондон и остров Джърси в Ламанша отказаха десетки лицензи за френски рибарски лодки да работят в техните териториални води, информира "Ройтерс"

Великобритания заяви, че е отворена за по-нататъшно обсъждане с лодките, които е отхвърлила, добавяйки, че те не били представили доказателства за своята история на опериране във водите, което е било необходимо за продължаване на риболова в зоната от 6-12 морски мили.

Френският морски министър Аник Жирарден настоя, че Великобритания не спазва споразумението за Брекзит.

Фламандци използват харта от 1666 г. за права за риболов в Британия след Брекзит

Фламандци използват харта от 1666 г. за права за риболов в Британия след Брекзит

Крал Чарлз II дава вечен достъп до британски води на 50 рибари от Брюж

"Това е нов отказ на британците да изпълнят условията на споразумението за Брекзит въпреки цялата работа, която свършихме заедно", изтъкна тя в изявление.

"Френският риболов не трябва да бъде вземан за заложник от британците за политически цели", подчертава още тя.

Правителството на президента Еманюел Макрон заплаши с ответни мерки.

Жан-Пиер Понт, депутат от северния френски пристанищен град Булон, предупреди, че рибарите могат да блокират камионите да не се качват на влакове, минаващи през тунела под Ламанша и отправящи се към Великобритания.

Фрaнция прати 2 кораба срещу британските ВМС в Ламанша заради риболовния конфликт

Фрaнция прати 2 кораба срещу британските ВМС в Ламанша заради риболовния конфликт

Джонсън обяви, че засега проблемите са решени, Фрaнция обвини Британия в неспазване на споразумението за Брекзит

"Нашите рибари искат да ловят риба в морето при условията, договорени по време на Брекзит", отбеляза Понт.

Риболовът и контролът на британските води бяха гореща тема по време на референдума във Великобритания за излизане от ЕС през 2016 г. Но оттогава британските рибари обвиниха правителството, че ги продава, като позволява на международни лодки да продължат да ловят риба в тях.

Великобритания заяви, че е издала лицензи на почти 1 700 морски съда да ловят риба в зоната от 12-200 морски мили и още 105 лиценза са били издадени за морски съдове да ловят риба в зоната от 6-12 морски мили, където доказателствата подкрепят риболовната активност в исторически план.

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

"Топката сега е в полето на страните членки на ЕС"

Великобритания и Франция разположиха морски патрулни катери във водите край Джърси по-рано тази година, след като флотилия от френски траулери плава в протест към острова в Ламанша, подчертавайки, че са несправедливо изключени от богатите риболовни зони.

Джърси уточни, че е издал 64 пълни разрешителни и 31 временни разрешителни като допълнение към 47-те плавателни съда, лицензирани по-рано тази година, но е отхвърлил заявления от 75 риболовни лодки.

Всички лодки без лиценз ще трябва да спрат риболова във водите на Джърси след 30 дни. Островът, самоуправляваща се британска територия, се намира на 14 мили (23 км) от северното френско крайбрежие и на 85 мили (140 км) южно от бреговете на Великобритания.

"Тези лодки с икономическа зависимост от водите на Джърси, които преди това са ловили редовно и са го демонстрирали, ще получат лицензи", увери в изявление министърът на околната среда на острова в Ламанша Джон Йънг.