Европейският съюз и Обединеното кралство все още не са стигнали до решение на проблемите с Гибралтар и правата за риболов преди решаващата среща на върха на страните членки на ЕС в неделя. Това потвърди официален представител на ЕС, цитиран от световните осведомителни агенции.

Официалният представител е добавил, че "топката сега е в полето на страните членки на ЕС", когато става въпрос за текста на споразумението за Брекзит, което трябва да сключат Великобритания и Европейския съюз.

ЕС и Великобритания се договориха за отношенията след Брекзит

ЕС и Великобритания се договориха за отношенията след Брекзит

Лидерите на страните членки на ЕС трябва да одобрят договорката

В същото време от Европейската комисия отбелязаха, че "съществуват идеи" как да се разреши въпросът за Гибралтар, който е точка на спор между Великобритания и Испания. От комисията добавиха, че нейният председател Жан-Клод Юнкер ще се срещне с британския премиер Тереза Мей в събота следобед в Брюксел в последен опит за преодоляване на техните различия.

В политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, която беше одобрена по-рано днес, не се споменава статутът на Гибралтар, въпреки че документът изразява намерението на двете страни да постигнат ново споразумение за правата за риболов до 1 юли 2020 г.

Испания настоя Гибралтар да бъде изключен от споразумението за Брекзит

Испания настоя Гибралтар да бъде изключен от споразумението за Брекзит

Испания има териториални претенции към британския анклав