Великобритания и Европейският съюз са се договорили по принцип за текст, който очертава бъдещите им отношения след Брекзит и който може да бъде одобрен от лидерите на страните членки на Европейския съюз на срещата на върха в неделя. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Ройтерс".

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. и дипломатите се опитват да финализират споразумението по развода и съпътстващите контури на техните бъдещи отношения, така че лидерите на ЕС да ги одобрят на срещата на върха в неделя.

Юнкер и Мей с прогрес за Брекзит

Юнкер и Мей с прогрес за Брекзит

Сделка обаче все още няма и разговорите продължават в събота

"Председателят на Европейската комисия (Жан-Клод Юнкер) ме информира, че е постигнато съгласие на ниво преговарящи и разбирателство по принцип на политическо равнище, което трябва да бъде подкрепено от лидерите", посочи Туск.

Той уточни, че текстът е бил обсъден вчера от британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия.

Според проектодекларацията, договорена от Великобритания и Европейката комисия, "страните предвиждат да имат търговски отношения за стоките, които са възможно най-близки, с оглед улесняване на лекотата на законната търговия".

Меркел препоръчва на Великобритания повече дискусии по Брекзит

Меркел препоръчва на Великобритания повече дискусии по Брекзит

Иска да осигури нормално излизане, а не хаотичното, което ще застраши бъдещите отношения

Проектодекларацията сега ще бъде разгледана от посланиците на страните на останалите 27 страни членки на ЕС, които днес се срещат в Брюксел.

Както ЕС, така и Великобритания "трябва да се стремят да постигнат равнище на либерализация в търговията с услуги, което да надхвърля ангажиментите на страните пред Световната търговска организация", се посочва в проектодекларацията.

Преходният период, който Великобритания и ЕС се надяват да започне, след като Великобритания излезе от ЕС на 29 март, може да бъде удължен "в рамките на една или две години".

Мей настоя да напусне ЕС през март, минути след като предупреди за спиране на Брекзит

Мей настоя да напусне ЕС през март, минути след като предупреди за спиране на Брекзит

Даунинг стрийт коментира, че Брекзит без сделка все още е опция