Тереза ​​Мей предизвика объркване днес, след като обясни, че Обединеното кралство ще напусне ЕС през март следващата година, само няколко минути след предупреждението, че Брекзит може да бъде спрян, съобщават британски медии.

Премиерът отхвърли предупреждения, че ако не се гласува споразумението с ЕС може да се стигне до излизане без договор и коментира, че това може да доведе до цялостна отмяна на Брекзит.

Въпреки това, попитана само няколко минути по-късно, дали Обединеното кралство определено ще напусне блока през март 2019 г., премиерът настоя, че наистина може да каже това с "увереност".

Амбър Ръд коментира, че в камарата на общините няма мнозинство за напускане на ЕС спрямо правилата на Световната търговска организация, така че никога няма да се случи.

Главния секретар на Министерството на финансите Лиз Тръс коментира че депутатите могат да изложат страната "на сериозна опасност да не напускат изобщо", ако отхвърлят сделката.

Тереза Мей коментира пред Джеръми Корбин: "Ако погледнете алтернативата на сделката с Европейския съюз, тя ще бъде или несигурност, повече разделение, или изобщо няма да има Брекзит".

Но само няколко минути по-късно тя е помолена от депутатът от Торите Естер Маквей, дали Обединеното кралство определено ще напусне през март 2019 г., а Май отговаря: "Мога да дам уверение, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г."

 

"Обществото ни даде инструкция да напуснем Европейския съюз и ние всички трябва да действаме, за да го постигнем ...  ще действам в национален интерес", обяснява Мей.

Депутатът Андрю Росиндъл заяви, че гласоподавателите са "дълбоко недоволни от предложената от ЕС сделка, за която смятат, че не представлява Брекзит, за какъвто са гласували".

Депутатът призова Мей, на този късен етап, да помисли отново и да води страната в нова посока, като премахне "веднъж завинаги пипалата на ЕС над нашата островна нация".

Премиерът Мей, която заминава за Брюксел за по-нататъшни преговори с Европейския съюз, настоява да бъде постигнато споразумение за ключови обещания за миграция, независимост на съдебната система и намаляване на финансовите вноски в блока.

Даунинг стрийт коментира, че Брекзит без сделка все още е опция.

Опозицията във Великобритания се разбра да гласува против сделката на Мей за Брекзит

Опозицията във Великобритания се разбра да гласува против сделката на Мей за Брекзит

Макар че не искат да няма споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит