Лидерите на най-важните опозиционни партии в Обединеното кралство са се разбрали да гласуват против споразумението за Брекзит на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), но също така обещаха да предотвратят резултат без сключване на споразумение между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит, съобщават британските медии.

Мей: Няма алтернативен план за Брекзит

Мей: Няма алтернативен план за Брекзит

"Страстно вярва", че е "задала правилния курс"

Ако споразумението не бъде одобрено от британския парламент, тогава следва ново опит за договаряне на споразумение с ЕС или излизане на Великобритания от Общността без сключване на споразумение. 

"Тези дискусии бяха полезни и е ясно, че сме обединени в противопоставянето ни на споразумението на премиера за Брекзит, което поставя под риск работни места и жизнения стандарт. Ние се съгласихме, че няма да бъдем ограничени в това да подкрепим Брекзит без споразумение", изтъкна говорителка на първия министър на Шотландия Никола Стърджън след срещите ѝ с лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, лидера на Либералдемократическата партия Винс Кейбъл, депутата от Зелената партия Каролин Лукас и председателя на уелската партия Адам Прайс.

Няма възможност за предоговоряне на сделката за Брекзит, обяви Ирландия

Няма възможност за предоговоряне на сделката за Брекзит, обяви Ирландия

Независимо кой ще е новият британски министър за Брекзит

Същевременно говорител на Корбин изрази несъгласието на партията с "нескопосното" споразумение за Брекзит на Мей, както и решимостта "да работим в парламента, за да предотвратим катастрофалния резултат от споразумението".

Междувременно уелската партия подчерта, че най-малко увреждащото излизане от ЕС означава оставането на Великобритания в митническия съюз и единния пазар, като обеща да работи заедно с Шотландската национална партия на Стърджън, за да се уверят, че "гласовете на уелския и шотландския народ се чуват в Уестминстър".

Брекзит и сложният танц на Тереза Мей

Брекзит и сложният танц на Тереза Мей

Британският премиер трябва да бъде готов отново за танц - този път от тези, които ще му помогнат да оцелее на сцената на политикатапише Мартин Табаков

От своя страна от Демократичната юнионистка партия (DUP), която е коалиционен партньор на Тереза Мей, коментираха, че премиерът няма подкрепа за нейното споразумение за Брекзит в Камарата на общините и трябва да започне да работи по по-добро споразумение.  

"Инатливата решителност на премиера да преследва двоен избор - това споразумение или без споразумение, не е в интерес на страната", предупредиха от DUP. 

"Правителството ще се нуждае от подкрепата на DUP за изпълнението на програмата си. Ще продължим да използваме влиянието си за доброто на всички в Обединеното кралство", допълниха коалиционните партньори на Тереза Мей от Северна Ирландия.