Европейският съюз направи почти всичко възможно, за да постигне задоволително споразумение относно излизането на британците от ЕС и  Великобритания е тази, където са необходими повече дискусии по въпроса, коментира германският канцлер Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

Обръщайки се към конгреса на немската работодателска асоциация БДА в Берлин, Меркел обясни, че ще направи всичко възможно, за да осигури нормален Брекзит, тъй като хаотичното излизане от ЕС ще застраши бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Юнкер и Мей с прогрес за Брекзит

Юнкер и Мей с прогрес за Брекзит

Сделка обаче все още няма и разговорите продължават в събота

"Ще направя всичко възможно, за да получа изходно споразумение. Един неподреден Брекзит е най-лошото нещо, не само за икономиката, но и за психическото състояние на бъдещите ни отношения", коментира Меркел.

"Вече щяхме да имаме споразумение, ако не беше въпросът с ирландската граница. Имаме малък напредък, но това ще изисква много повече дискусии, особено във Великобритания. Като държави-членки можем да направим само две неща: да се справим с Великобритания в приятелски дух на партньорство и да се държим заедно, останалите 27", добави Меркел.

Каруин Джоунс: Трудно е да се предвиди какво следва след сделката за Брекзит

Каруин Джоунс: Трудно е да се предвиди какво следва след сделката за Брекзит

Първият министър на Уелс не е убеден, че планът на Мей ще бъде подкрепен

Лидерите на най-важните опозиционни партии в Обединеното кралство са се разбрали да гласуват против споразумението за Брекзит на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), но също така обещаха да предотвратят резултат без сключване на споразумение между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит.

Ако споразумението не бъде одобрено от британския парламент, тогава следва нов опит за договаряне на споразумение с ЕС или излизане на Великобритания от Общността без сключване на споразумение.