Служители на френската жандармерия са задържали бизнесмена Павел Дуров в събота вечерта, съобщават телевизионният канал TF-1 и "Интерфакс".

Според него арестът е станал около 21:00 часа московско време, когато частният самолет на Дуров е кацнал на летище Льо Бурже.

Телевизионният канал пояснява, че задържането е свързано с предварително разследване, проведено във Франция по отношение на приложението Telegram, създадено от Дуров.

Хакери масово използват Telegram за продажба и обмен на откраднати данни

Хакери масово използват Telegram за продажба и обмен на откраднати данни

Използването на месинджъра от престъпници може да увеличи натиска върху платформата

Френските разследващи смятат, че поради липсата на умереност и недостатъчното сътрудничество между администрацията и властите в страната, борбата с трафика на наркотици, прането на пари, измамите и други престъпления става все по-трудна.

TF-1 твърди, че Дуров ще се яви пред съдебен следовател и може да бъде обвинен в неделя.

Кремъл предупреди шефа на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди шефа на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Русия няма планове за блокиране на приложението за съобщения, каза Дмитрий Песков

Заповедта за задържането на Дуров е валидна само на френска територия.

Все още няма коментари от френските съдебни власти.

Павел Дуров напусна Русия, когато правителството се опита да контролира неговата социална медийна компания Telegram. Но в крайна сметка не Путин го арестува за това, че е позволил на обществото да упражнява свобода на словото. Това беше западна страна, съюзник на администрацията на Байдън и ентусиазиран член на НАТО, която го затвори.

Това написа журналистът Тъкър Карлсън, известен с интервюто си с руския президент Владимир Путин, в X, бивш "Туитър". 

Дуров е във френски затвор, живо предупреждение за всеки собственик на платформа, който откаже да цензурира истината по заповед на правителства и разузнавателни агенции. Мракът се спуска бързо върху бившия свободен свят, пише още Карлсън и прилага интервю с Дуров от преди няколко месеца. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на фона на задържането на Дуров припомни, че западните неправителствени организации през 2018 г. са призовали Руската федерация да не създава пречки за работата на Telegram. Решението на Париж да задържи Дуров повдига въпроса дали международните структури ще поискат освобождаването му, или ще си "глътнат езика", пише Захарова.