Москва все още не е постигнала целта си с Украйна. Това разкри в интервю за Тъкър Карлсън руският президент Владимир Путин.

Преди две години Путин разпореди на руската армия да атакува Киев. Военната операция имаше за цел сваляне на президента Володимир Зеленски.

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за Тъкър Карлсън в петък, че ако бившият президент на САЩ Бил Клинтън е бил дал съгласието си, Русия е щяла да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

"Ако той [Клинтън] беше казал "да", щеше да започне процесът на присъединяване и в крайна сметка това можеше да се случи, ако бяхме видели някакво честно желание от страна на нашите партньори. Но това не се случи", добави Путин.

Освен това Путин подчерта, че НАТО активно насърчава подвеждащ разказ, като внушава, че Русия има амбиции да се разширява, докато в действителност именно НАТО се е разширила пет пъти от 1991 г. насам.

Путин на няколко пъти по време на интервюто повтори, че Русия не напада никого, а защитава себе си, своя народ и своето бъдеще

Пред Тъкър Карлсън Путин повтори лъжата, че дошлите на власт в Русия болшевики са създатели на Украйна като нация и държава. Преди тях нямало исторически следи от съществуването на Украйна като нация или народ. За Путин Украйна е изкуствено създадена държава.

Също така Путин обвини НАТО, че веднага е започнал да строи бази в Украйна, след това, което Русия определя като държавен преврат в Киев през 2014 гПутин обвини и Киев, че се отказал от политиката на неутралитет. 

Руският президент президент се оплака, че е бил притискан от непрекъснатото разширяване на НАТО в Балтика, Балканите и Украйна. 

Путин отговори на въпрос, че Русия няма териториални претенции към Полша и Латвия. Руският президент изключи възможността за руска атака срещу Полша, освен необходимостта да се отблъсне нападение от страна на Варшава. Припомняме, че именно с оправданието за "защита" от украинската агресия Путин разпореди специалната военна операция в Украйна.

ISW: Путин осъзна, че създаденият от него репресивен режим вече му пречи

ISW: Путин осъзна, че създаденият от него репресивен режим вече му пречи

Кремъл не получава адекватна информация за състоянието на фронта

САЩ трябвало да окажат натиск над Киев да седне на масата за преговорите, призова Путин. Той отново намекна, че Украйна никога не е имала излаз на Черно море, за разлика от Руската империя.

Путин обвинява САЩ, че са подкрепяли сепаратистите и терористите в Северен Кавказ в началото на 2000 г., въпреки обещанието на Буш.

Германските власти се ръководят не от националните интереси на страната, а от колективните интереси на Запада - бе повторена и тази опорка на Кремъл, който постоянно оценява кои и какви са интересите на народа в другите държави.

Руската федерация често чува "плашила" за Китай, но вижда неговата неагресивност, посочи Путин. Той е сигурен, че Западът се страхува повече от силен Китай, отколкото от силна Русия. Президентът добави също, че Русия и Китай се допълват балансирано в сферите на високите технологии и енергетиката.

От Тръмп за Путин, с любов

От Тръмп за Путин, с любов

Ще са нужни реки от шамшанско, да полеят радостта на Kремъл и неговия режим

Според Путин анализаторите са убедили ръководството на САЩ да създаде няколко квазидържавни образувания на руска територия.

Делът на БРИКС в световната икономика надхвърли този на Г-7, а асоциацията продължава да се разраства, похвали се руският президент.

Руските хиперзвукови ракети се усъвършенстват с всеки изминат ден и САЩ не могат да изградят адекватна ПВО отбрана без участието на Москва, посочи силният човек в Кремъл.

Той посочи, че живеещите в Западна Украйна унгарци вече искат да се отцепят и да се присъединят към историческата си родина.

Западът вече бил осъзнал, че е невъзможно Русия да претърпи стратегическо поражение.

Според Путин една глобална война противоречи на здравия разум и би довела човечеството до ръба на унищожението.

Президентът смята, че съзнанието на хората в Русия и на Запад е малко по-различно, като руснаците мислят повече за вечното.

Путин заяви, че Русия желае да постигне споразумение в Украйна чрез преговори. Той изрази увереност, че двете страни рано или късно ще успеят да постигнат споразумение.

Путин отново обвини, че Киев се отказа от преговорния процес с Москва, защото през есента на 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за отказ от преговори.

Това стана, след като ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област бяха присъединени към Русия.

Путин заяви, че САЩ трябва да спрат да доставят оръжия на Украйна, ако искат да прекратят сраженията в страната, като подчерта, че това ще сложи край на войната "за седмици" и ще даде възможност за преговори за условията. По-нататък той заяви, че "няма за какво да се говори" с президента на САЩ Джо Байдън, докато не бъдат спрени оръжейните доставки за Украйна.

За последно Путин бил говорил с Байдън преди началото на така наречената "специална военна операция".

"Баща му (на Зеленски) се е сражавал срещу нацистите по време на Втората световна война. Веднъж говорих с него за това. Казах му: Володя, какво правиш? Защо днес подкрепяш неонацистите в Украйна, докато баща ти се е борил срещу фашизма? Той е бил войник на фронтовата линия. Няма да ви разказвам какво отговори той. Това е отделна тема и смятам, че е некоректно да го правя".

"Той дойде на власт въз основа на очакванията на украинския народ, че ще доведе Украйна до мир. Той говореше за това. Именно заради това той спечели изборите с огромно мнозинство. Той се смята за държавен глава. Той спечели изборите.

Въпреки че ние в Русия смятаме, че държавният преврат е основният източник на власт за всичко, което се случи след 2014 г.... Но тогава, когато дойде на власт, според мен, той осъзна две неща.

Първо, по-добре е да не се караме с неонацистите и националистите, защото те са агресивни и много активни - от тях можеш да очакваш всичко. И второ, Западът, начело със Съединените щати, ги подкрепя и винаги ще подкрепя тези, които се борят срещу Русия - това е изгодно и безопасно. Така че той зае подходящата позиция, въпреки обещанието си към своя народ да спре войната в Украйна.

Той (Зеленски) измами своите избиратели", посочи Путин. Според него ставащото в момента в Украйна е гражданска война.