Франция е замразила финансовите активи на двама ирански граждани, както и активи на специалните служби на Иран. Това става ясно от публикации във френските медии, които се позовават на френския правителствен журнал.

Франция обяви, че предотвратеният заговор за бомбено нападение на 30 юни благодарение на критична разузнавателна информация, предоставена от израелската шпионска служба "Мосад", е свързан със замразяването на активите.

Франция заподозря Иран в планирането на бомбено нападение в Париж

Франция заподозря Иран в планирането на бомбено нападение в Париж

Срещу конференция на иранска опозиционна партия

По-рано елитни полицейски части нахлуха в мюсюлмански център и в няколко резиденции в Северна Франция.

Франция настоя пред дипломатите си и представители на министерството на външните работи през август да отложат за неопределено време всички несъществени пътувания в Иран, цитирайки предотвратен заговор за бомбено нападение и втвърдяване на отношението на Техеран към Франция, според вътрешен меморандум, видян от "Ройтерс".

"Мосад" предостави на Германия, Франция и Белгия важна разузнавателна информация за атаката, което доведе до арести на членовете на клетка, ръководена от ирански дипломат.

Всякакво втвърдяване на отношенията с Франция би могло да има по-широки последици за Иран. Франция е един от най-категоричните защитници на спасяването на ядреното споразумение между Иран и световните сили, от което президентът на САЩ се изтегли през май.