Франция наема още 700 митничари и изгражда допълнителни контролни съоръжения по границите в подготовка за потенциална липса на споразумение в преговорите между Европейския съюз и Великобритания за излизането на Лондон от Общността (Брекзит). Това съобщи министърът, който отговаря за митниците, цитиран от "Ройтерс".

Министърът на бюджета Жералд Дарманин заяви, че половината от новите митнически служители ще бъдат наети до края на тази година, преди очакваното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г.

"Ние трябва да се подготвим за най-лошото, т. е. през март да нямаме правни отношения с Великобритания", посочи министърът.

След като остават по-малко от 6 месеца, докато Великобритания напусне ЕС, все още няма споразумение за условията на развода и яснота по отношение на новите търговски отношения.

Дарманин отбеляза, че въпреки че северното пристанище Дюнкерк редовно обработва стоки извън ЕС, правителството се опитва да създаде ново митническо съоръжение в близкия град Кале, което се занимава главно с търговията с Великобритания.

Просперитетът на Кале и на околния регион е тясно свързан с бъдещите търговски отношения с Великобритания.

Дарманин заяви също, че са разработени планове за нов скенер, който може да сканира товарни влакове, преминаващи през тунела под Ламанша, свързващ Англия и Франция.

"Излизането на нашите британски приятели от общия пазар ще има отрицателни последици", коментира министърът.

"Трябва да възстановим границата, защото в противен случай хората в единния пазар няма да разберат защо компании, които са извън правилата на ЕС, имат достъп до единния пазар", подчерта Жералд Дарманин.

Отделно, по думите на министъра, стоките, идващи от Великобритания, могат да срещнат до четири отделни митнически процедури след Брекзит, докато в момента са подлагани само на една процедура.

Това би могло да доведе до допълнителни две минути за камион, преминаващ през граничен контрол, което потенциално би могло да доведе до дълги опашки и задръствания по пристанищата.