Франция застава до Гърция и Кипър, като подкрепя и двете в споровете им с Турция относно морските зони в Средиземноморието, коментира френският министър на отбраната Флоренс Парли, цитирана от гръцки вестник, съобщава "Ройтерс".

"Франция възнамерява да застане до Гърция и да й помогне да се справи с напрежението в Беломорието и източното Средиземноморие", обяснява Парли в интервю за "Вима".

Френският президент Еманюел Макрон е казал ясно на среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в края на януари, че Париж и Атина са готови да засилят сътрудничеството си в отбраната.

Фрегата на гръцки флот вече ескортира френския самолетоносач "Шарл Де Гол" при неговите операции в Средиземноморието. "Франция подкрепя Гърция и Кипър по въпроса за зачитането на техния суверенитет в морските зони и осъжда, заедно с европейските си партньори, липсата на спазване на тези основни правила от Турция", допълва Парли.

Та коментира, че споразумението между Турция и Либия е причина за сериозни притеснения . "Това споразумение застрашава интересите и сигурността в региона. То няма никаква правна стойност и не е в съответствие с международното право".

Самолетоносачът "Шарл Де Гол" дразни Анкара в кипърската икономическа зона

Самолетоносачът "Шарл Де Гол" дразни Анкара в кипърската икономическа зона

Франция присъства над кипърско небе с "Рафал", вертолети и други самолети и дронове