На фона на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие, флагманът на френския флот, самолетоносачът "Шарл Де Гол", остава в блок 8 на изключителната икономическа зона на Кипър, с флот от изтребители "Рафал", вертолети, други самолети и дронове, съобщава "Катимерини".

Блок 8 е във фокуса през последните две седмици, тъй като турският сондажен кораб "Явуз" е там, нарушаващ континенталния шелф на Кипър, докато правата на френските "Тотал" и на италианските "Ени", които получиха лиценз за проучване на въглеводороди в кипърската ИИЗ, също са нарушени.

Самолетите "Рафал" действат срещу цели на "Ислямска държава" като част от операцията на френската военна операция "Шамал", като част от самолетите летяха над кипърска територия в неделя.

Фактът, че самолетоносачът "Шарл де Гол" е на юг от Кипър, предизвиква раздразнение в Анкара, доколкото става ясно от съобщенията в турските медии.

Кипър обвини Турция в кражба на данни за сондиране на средиземноморска газ

Кипър обвини Турция в кражба на данни за сондиране на средиземноморска газ

Така успява да изпрати кораб до конкретно място, избрано от компаниите Eni и Total

Според плановете, обявени от френските власти, самолетоносачът ще отплава до Лимасол, преди да приключи мисията си и да се върне в пролива Ормуз, между Персийския залив и Оманския залив в края на февруари.

Кипър привлече и интереса на САЩ, в Никозия във вторник пристигна Франсис Фанън, помощник секретар на САЩ по енергийните ресурси. Посещението на Фанън изпраща "политически послания", заяви говорителят на кипърското правителство Кириакос Кусиос.

Присъствието на американския представител се разглежда като подчертаване на нарастващата подкрепа на САЩ за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността между Гърция, Кипър и Израел.

Той провежда разговори с кипърските правителствени служители през следващите дни, които се очаква да засегнат продължаващите нарушения на Турция в региона.

От своя страна Никозия има желание да засили двустранното сътрудничество в областта на отбраната след решението на Вашингтон през декември за постепенно премахване на десетилетно ембарго за американски оръжия за Кипър.

Лейтенант Кристофър Г. Каволи, който командва армията на САЩ в Европа, се срещна тази седмица с министъра на отбраната на Кипър Савас Анджелидес и генерал-лейтенант Илиас Леонтарис, началник на Генералния щаб на националната гвардия, който подробно представи на ситуацията в Източното Средиземноморие и нарушенията на Турция.

Междувременно дипломатите от ЕС се съгласиха да наложат санкции срещу двама турски граждани в отговор на дейностите на Анкара в рамките на кипърската икономическа зона, предаде "Блумбърг" позовавайки се на двама представители.

Франция изпрати бойни кораби в подкрепа на Гърция срещу турската агресия

Франция изпрати бойни кораби в подкрепа на Гърция срещу турската агресия

Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди подклаждащото се от Турция регионално напрежение