Нови протести срещу пенсионната реформа се проведоха във Франция. По данни на френското министерство на вътрешните работи в протестните акции са взели участие около 27 000 души.

Данните на профсъюзите и тези на политиците относно броя на демонстрантите традиционно се различават. Според полицията в Париж участие са взели около 3.2 хиляди души, а според организаторите - между 9 и 10 хиляди; в Нант - от 1.6 до 6 хиляди души; в Кан - между 2 и 2.3 хиляди демонстранти и в Льо Ман - межди 1.3 и 5 хиляди.

В Лион са се събрали между 3.2 и 7 хиляди протестиращи; в Бордо - от 1.5 до 6 хиляди; в Марсилия - само 200-300 човека.

От профсъюзите обявиха, че днешните протести са организирани, за да покажат, че дебатът за пенсионната реформа не е приключил.

Припомняме, на 10 ноември законът, регламентиращ пенсионната реформа, влезе в сила.

Чрез обнародването на закона, французите вече ще се пенсионират с две години по-късно от досегашната възраст, тоест на 62 години. Увеличават се и необходимите години за получаване на пълния размер на пенсията, като вече се изисква 67-годишна възраст.

Припомняме, стачките във Франция, които продължиха над два месеца, струват на националната икономика около 400 милиона евро всеки ден. Данните бяха оповестени от френския финансов министър Кристина Лагард.

Милиони французи взеха участие в протестите срещу пенсионната реформа. Социологическите проучвания показват, че голяма част от френския народ подкрепя стачкуващите. Същевременно социолозите отичат и сериозен спад в популярността на президента Саркози.

Междувременно Конституционният съд на Франция даде положително становище за законовата промяна. Припомняме, преди известно време френските социалисти сезираха съда с аргумента, че пенсионната реформа противоречи на Конституцията на страната.