Руският боен кораб "Ярослав Мъдри" е наблюдавал действията на американския самолетоносач "Хари Труман" в Средиземно море, играейки си с него на "котка и мишка", съобщава британската телевизия iTV.

Журналисти от телевизията са снимали видео, на което е заснета руската фрегата. Американските и руските моряци поддържат радиовръзка по протоколите, създадени още по времето на Студената война, което позволява да избягват инциденти.

Британската телевизия припомня, че през юни 2016 г. "Ярослав Мъдри" и "Хари Труман" вече се срещнаха в Средиземно море. Тогава американският разрушител Gravely, който придружаваше самолетоносача, предприе опасна маневра за "прогонване" на руската фрегата. Разрушителят приближи "Ярослав Мъдри" на 60-70 метра.

Тогава от Пентагона заявиха, че руските моряци са подали фалшиви сигнали, опитвайки се да се доближат до американския разрушител и да се намесят в действията на американския военноморски флот.

Руските военни обявиха изявленията на Пентагона за "непрофесионални", като отбелязаха, че руската фрегата се е намирала на повече от пет морски мили и не може по никакъв начин да повлияе на маневрите на американския самолетоносач.