Увеличава се броят на задържаните след протестите в Иран, който ще бъдат изправени пред революционния съд в страната, съобщи БиБиСи.

Това е второто съдебно заседание, в което на съдебната скамейка сядат подсъдими, замесени в протестите срещу преизбирането на Ахмадинеджад за президент на страната. Сред задържаните са голям брой политици, реформатори, адвокати, учители, журналисти.

Френският вестник „Le monde" съобщава, че сред арестуваните е и френската гражданка Клотилд Реис.

Тя е преподавала френски език в Иран. 23-годишната учителка е задържана на 1-ви юли на летището в Техеран преди да отлети за родината си.

Обвиненията, заради които тя също ще бъде изправена пред съда, са подбуждане на размирици и шпионаж чрез разпространяване на снимки от протестите с мобилния си телефон.

Клотилд Реис

„Le mondе" уточнява, че Реис е успяла да се свърже с френския посланик в Иран и да го уведоми за задържането си.  Той я е посетил веднъж в затвора, където тя е споделила, че не е паднала духом, но въпреки това е изказала притеснение за бъдещето си.

Франция определи всички обвинения срещу своята гражданска като абсолютно неоснователни.
Президентът Никола Саркози настоя за незабавното освобождаване на учителката.

Според опозицията много от задържаните са променили своите показания заради оказани над тях мъчения. За изтезанията признаха преди дни и представители на полицията.

Опозиционните лидери определиха съдебният процес като „пълен фарс".