Въоръжените сили на Франция съобщиха, че са извършили удар с дрон за първи път по време на операции в Мали, като са елиминирани 40 терористи, съобщава АФП.

В събота френският президент Еманюел Макрон обяви, че френските сили са "неутрализирали" 33 джихадисти в централния район на Малиан в Мопти, при операция, започнала предишната нощ.

В изявление френското военно командване заяви, че ударът с дрон е по време на последваща операция в събота, в която са убити още седем джихадисти.

Докато френските командоси претърсват гората Уагаду, на 150 километра от град Мопти, "те бяха нападнати от група терористи на мотоциклети", се казва в съобщението. Дрон Reaper и френски Mirage 2000 откриха огън, за да подкрепят сухопътните войски.

"Това е първият оперативен удар от въоръжен дрон", се казва в изявлението. Ударът е само два дни, след като френската армия обяви, че е приключила с изпитанията на дистанционно пилотираните дронове за въоръжени операции. Армията има три дрона, базирани близо до Ниамей, столицата на Нигер.

Операцията е в район, контролиран от "Катиба Макина", ислямистка група, основана от радикалния проповедник на Мопти Амаду Куфа. Двама жандармеристи от Мали, които са държани като заложници, са освободени, а френските войски иззеха редица въоръжени превозни средства, мотоциклети и оръжия, "нанасяйки много тежък удар" на джихадистите, се казва в изявлението от днес.

Франция по-рано заяви, че е ликвидирала 25 джихадисти при две операции в Сахел този месец. Миналия месец 13 френски войници бяха убити при катастрофа с хеликоптер в северната част на Мали.

Франция разполага с 4500 души, които се бият срещу джихадисти в Сахел от 2013 г., загинали са 41 френски войници.

ДАЕШ пое отговорност за катастрофата на френския хеликоптер в Мали

ДАЕШ пое отговорност за катастрофата на френския хеликоптер в Мали

13 войници загинаха при нападението