Френски полицаи за борба с безредици изтласкаха във вторник сутринта стотици каталунски демонстранти за независимост, които блокираха основна пътна връзка за близо 24 часа, която свързва испанския регион с Франция, съобщава "Ройтерс".

Полицията от френската страна на границата в Жонкера е забелязана да избутва протестиращи към испанската страна, като премахва отломки от магистралата AP-7, основен маршрут от Франция до южна Испания, който бе блокиран и в двете посоки.

Камиони и автомобили бяха пренасочени към друг по-малък път, като протестиращите поставиха бетонни прегради на магистралата и създадоха сцена за провеждане на концерти.

Каталунски сепаратисти блокират главна магистрала между Испания и Франция

Каталунски сепаратисти блокират главна магистрала между Испания и Франция

"Испанската държава да разбере, че единственият възможен път е да седне и да говори"

Каталония е разтърсена от масови протести след присъди със затвор за девет сепаратистки лидери, които оглавиха неуспешният опит за независимост през 2017 година.

Попитан какво трябва да направи каталунската полиция с протестиращите, изпратени обратно през границата от Франция, лидерът на каталунското правителство Ким Тора каза, че няма причина за повдигане на обвинения.

"Молим тази операция да се проведе внимателно, така че никой да не пострада", допълва той.

Външно предупреждава за затваряне до сряда на испано-френската граница в Каталуния

Външно предупреждава за затваряне до сряда на испано-френската граница в Каталуния

Трафикът е пренасочван през крайбрежна магистрала Н-II, но и тя вече е блокирана