Френски депутати настояха да се създаде комисия, която да разследва контактите на оглавяваната от Марин льо Пен популистка формация "Национален съюз" със Стивън Банън - бившия главен стратег на кампанията на американския президент Доналд Тръмп, съобщават френските медии.

Припомняме, щабът на Тръмп беше уличен във връзки с представители на Москва, а за партията на Марин льо Пен бяха направени разкрития, че е получила руско финансиране.

Марин Льо Пен получи заем от руска банка

Марин Льо Пен получи заем от руска банка

Френските банки отказват да й отпускат кредити

Ако бъде създадена специална парламентарна комисия, тя ще трябва да изясни дали е упражнено незаконно чуждестранно влияние, посочва "Франс прес".

Искането на депутатите дойде като реакция на сюжет, излъчен по телевизионния канал France 2, в който беше съобщено за среща между Банън и високопоставени функционери на Националния съюз. На нея също е сред обсъжданите теми е било партийното финансиране.

Депутатът от партията на Макрон "Напред, република" Жан-Мишел Ми коментира, че комисията трябва да провери подозренията за международен заговор срещу интересите на Франция.

От партията на Марин льо Пен реагираха, като заявиха, че предприемат правни стъпки - възнамеряват да подадат иск за накърняване на репутацията.

Припомняме, през лятото на 2018 г. Банън заяви, че ще подпомага европейските националисти в кампанията за евроизборите.