Елитни френски военни части се отправиха към Източна Африка, за да преговарят за освобождаването на заложниците от яхтата Понант, похитена от сомалийски пирати.

Това съобщи говорителят на френското външно министерство, цитиран от АП.

Групата командоси, които ръководят анти-терористични операции и операции за спасяване на заложници, са изпратени Джибути в подкрепа на преговарящите, допълни говорителят Паскал Андреани в онлайн брифинг.

Пиратите отвлякоха яхтата в Залива Аден в петък. На борда на Понант е имало 30 души екипаж, между които и 22 френски граждани. Яхтата обаче, не е превозвала пасажери.

През нощта френските власти успяха да установят връзка с пиратите.

„Имаме потвърждение, че екипажа е добре", допълни Андреани и подчерта, че най-важното е сигурността на заложниците.

Според говорителят на военното министерство ситуацията на борда на яхтата днес е спокойна.

Една френска фрегата е отклонена от изпълняване на задълженията си към НАТО и се е отправила по следите на яхтата, а един самолет от френска база в Джибути лети над яхтата.

По-рано френският външен министърБернар Кушне предупреди, че освобождаването на заложниците може да отнеме много време и определи  инцидента като „много сериозен".

Президентът Никола Саркози планира за утре срещи със семействата на похитените.

Според „Фигаро" управителят на сомалийския регион Бари, където се намира в момента яхтата, настоява пиратите да бъдат атакувани от френски и американски военни кораби. По думите на Муса Геле Юсуф нападението е необходимо в името „на мира в сомалийски води".