Франският финансов министър Мишел Сапен призна, че се е държал неподходящо към журналистка, дни след като секс скандал принуди заместник-председателя на долната камара на френския парламент да подаде оставка, съобщава "Ройтерс".

Сапен заяви, че съжалявал за стореното от него, но настоя, че то не трябвало да се „бърка със сериозността на тормоза или сексуалното насилие”.

„По време на пътуване до Давос през януари 2015 г., сред около 20 души, коментирах облеклото на журналистка и сложих ръката си на гърба ѝ”, заяви Сапен в заявление, което отчасти отрича това, което френски журналисти са написали в наскоро издадена книга за това, което се е случило на Световния икономически форум в Давос.

Нямаше агресивни и сексуални намерения в моето поведение, но самият факт, че човекът е бил шокиран показва, че тези думи и този жест са били неподходящи, като аз съжалих и все още съжалявам”, отбелязва Сапен в изявление, изпратено на „Ройтерс”.

Сапен, който е един от най-близките поддръжници на социалистическия президент Франсоа Оланд, уточнил, че журналистката тутакси поискала да говори с него и че той ѝ се извинил.

Стотици френски политици жени във вторник осъдиха сексуалния тормоз в коридорите на властта и това, което те наричат кодекс на тишината в мафиотски стил, което позволява те да остават ненакани, ден след като заместник-председателят на френския парламент Денис Бопен напусна поста си, след като беше обвинен в сексуален тормоз.

Бопен отрича обвиненията.