Подкрепяният от Кремъл канал RT-Франция подаде молба за банкрут и е поставен под управление на синдик според съдебно решение от 23 февруари, пише европейската редакция на вестник "Политико".

На 1 февруари президентът на RT-Франция Ксения Фьодорова обяви пред търговския съд на Нантер спирането на плащанията и поиска откриването на "процедура по съдебна ликвидация", се казва в документа, като първата стъпка е назначаването на синдик.

RT-Франция е френското дъщерно дружество на RT. От март 2022 г. на RT и Sputnik е забранено да излъчват на европейска територия поради санкциите, наложени от ЕС след нахлуването на Русия в Украйна. RT-Франция обаче все още има право да произвежда съдържание.

През декември нов пакет от санкции удари компанията майка на RT, което доведе до замразяването на активите на френския й филиал. В средата на януари Фьодорова обяви, че каналът ще бъде закрит.

Търговският съд в Нантер реши да започне "процедура по наблюдение" за шест месеца. На 20 април е насрочено заседание, "за да се произнесе при необходимост за продължаване на дейността".

Франция удари руската RT

Франция удари руската RT

Нови санкции срещу руската агресия