Френските депутати приеха два законопроекта за предотвратяване на разпространението на фалшива информация по време на предизборни кампании, след обвинения за руска намеса в президентския вот през 2017 г.м съобщава АФП.

Законопроектите "Фалшиви новини" позволяват на кандидат или политическа партия да поиска съдебно разпореждане, предотвратяващо публикуването на "невярна информация" през трите месеца на национални избори.

Те също така предоставят на властите във Франция възможността да затварят всяка мрежа, "контролирана от или под влиянието на чужда сила", ако "умишлено разпространява фалшива информация, която може да промени целостта на изборите".

Мярката се разглежда като насочена и към руската RT, която започна да излъчва на френски език в края на миналата година.

Макрон се е сблъсквал с руски медии в кампанията си през 2017 г., когато руски сайт твърдял, че е гей и има тайна банкова сметка в Бахамите.

Опозицията на Франция критикува законопроектите като опит за създаване на "полиция на мисълта", като отбелязва, че закон, датиращ от 1881 г., вече защитава политиците и другите граждани от клевета.

Преди гласуването, министърът на културата Франсоа Нисен защити проектозаконите, заявявайки, че "по никакъв начин" не се нарушава правото на свободно слово. Основната цел е да се спре разпространяването от фалшиви новини, които са "очевидно фалшиви и споделени по умишлен, масов и изкуствен начин", обяснява тя.

Законопроектът също така изисква Facebook, Twitter и други социални медийни платформи да разкрият имената на компаниите зад всяко спонсорирано съдържание и да създадат съвет за етика в пресата, оглавяван от бившия шеф на АФП Емануел Хоуг.

Опозиционните партии от лявата и от дясната страна предупреждават за трудностите, пред които съдиите ще са принудени да се изправят и взимат прибързани решения за това какво е вярно и какво, не.

"Добрите намерения не винаги правят добри закони", предупреди Мариета Караманли от опозиционните социалисти.

Предишните версии на законопроектите бяха приети от Народното събрание през юли, подкрепени от партията "Републиката на движение" на Макрон, но те бяха отхвърлени от контролирания от опозицията сенат. Последните проекти ще се върнат в Сената за одобрение.