Френският парламент одобри с голямо мнозинство разширяване на въздушните удари срещу групировката "Ислямска държава", които бяха заилени след атаките в Париж преди 2 седмици, предадоха световните информационни агенции. 

"За" решението гласуваха 515 депутати срещу 4 гласа "против" и 10 "въздържали се".

По време на дебатите преди гласуването, премиерът Манюел Валс заяви, че страната е атакувана от терористичната групировка и трябва да се защити. По думите му, няма друга възможност, освен да се елиминира тази заплаха. 

Той също така призова и други държави да се включат във войната срещу джихадистите. 

Министърът на отбраната льо Дриан повтори пред депутатите с колко военни и каква техника участва в момента страната в операциите срещу "Ислямска държава", както и какви успехи е постигнала армията срещу бойците на групировката в Ирак. По думите му, много важно е да се унищожат инфраструктурата и ресурсите й, както и да се спре настъплението й, както е направено в погранични райони с Йордания, Ливан и Турция. Според него, Турция е важен съюзник на Франция в тази военна операция.

Трябва да спрем "Ислямска държава" възможно най-скоро, настоя той и обърна внимание на терористичните актове в Либия и Тунис, както и на активността на терористите в региона. Според него, въздушните удари няма да бъдат достатъчни срещу ислямистите. Нужно е мобилизиране на местни армии, които Париж трябва да обучи и оборудва.