Френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел Макрон след резултата от парламентарните избори, съобщиха от Елисейския дворец.

Държавният глава обаче не я е приел с аргумента, че правителството трябва да "остане фокусирано".

61-годишната Борн встъпи в длъжност през май след победата на Макрон на президентските избори и след оставката на тогавашния френски премиер Жан Кастекс. Преди това тя беше министър на транспорта и министър на екологията при Макрон и успешно ръководи реформите, свързани с професионалното обучение и френската железопътна компания SNCF.

Назначението на Борн на поста бе вторият път, когато Франция се сдоби с жена премиер.

Макрон първи на изборите, но няма да има мнозинство в парламента

Макрон първи на изборите, но няма да има мнозинство в парламента

Съперниците му обявиха, че резултатите са поражение за управляващите

След провелите се този уикенд парламентарни избори в страната обаче стана ясно, че Макрон печели вота, но губи парламентарното си мнозинство.

Резултатът хвърли френската политика в смут, като повиши перспективата за парализиран законодателен орган или объркани коалиции с Макрон, принуден да се свърже с нови съюзници.

Коалицията на Макрон "Заедно" беше на път да бъде най-голямата партия в следващото Национално събрание. С 234 места досега обаче, според резултатите на министерството на вътрешните работи, базирани на 97 процента преброяване на гласовете, това ще бъде доста по-малко от 289 места, необходими за мнозинство в 577-членната камара.

Макрон губи мнозинство в парламента

Макрон губи мнозинство в парламента

Това показват прогнозни резултати