Френската компания Thales, един от водещите европейски производители на информационни системи за военна, космическа и морска навигация, обяви прекратяването на сътрудничеството си с Русия.

Това съобщи в. "Паризиен".

Освен за отбранителната промишленост компанията предоставя услуги и в банковия сектор на големи руски банки, които попадат под санкциите на ЕС, включително Сбербанк.

Великобритания с нови санкции срещу Русия

Великобритания с нови санкции срещу Русия

Санкциите са насочени и към съюзниците на Путин, военните командири и руските и мианмарски търговци на оръжие

"Банковите ни дейности се продават в резултат на съответното решение. Групата ще обяви информация за прекратяването на дейността си в Русия", заявиха от Thales в коментар за "Паризиен".

Концернът спира и фабриката си за банкови карти.

Припомняме, че Thales беше критикувана, след като през април 2022 г. доброволци откриха части от оборудването на компанията в руски военни превозни средства - танк Т72Б3 и БМД-4 "Бахча".

"Анализът показва, че не много сложни схеми (достатъчен е дори един посредник) позволяват на компаниите от санкционния списък да работят тихо", коментира този случай в Telegram финансовият и банков експерт Александър Дубилет по повод дейността на Thales в Русия.

Зеленски наложи санкции на Путин

Зеленски наложи санкции на Путин

Мерки на Украйна срещу Кремъл

Дубилет инициира проекта "Пълна изолация на Русия". Като част от работата по този проект група международни адвокати се обърна към европейските правоприлагащи органи с призив да накажат Thales и нейното дъщерно дружество Sofradir за нарушаване на санкциите на ЕС.

Адвокатите също така са подали жалби до Съвета на ЕС и правоприлагащите органи относно действията на други европейски концерни.