Френският сенат одобри закон, предвиждащ ограничения за пристигащите в страната роднини и близки на имигранти, съобщава Би-Би-Си.

Дебат във френската общественост провокира една от основните мерки в закона, а именно - въвеждането на задължителен ДНК тест, чрез който новопристигналите роднини на имигранти във Франция да докажат роднинската си връзка с тях.

Ограниченията ще се отнасят за лица над 16-годишна възраст.

Те ще трябва да положат и тест в собствената си страна, чрез който да покажат, че освен познания по френски език, имат и представа за френската история, култура и ценности.

Според съставителите на проекта, който е част от стратегията на френския президент за значително намаляване на незаконно пребиваващите в страната имигранти, новата мярка ще стабилизира положението с големия брой незаконно установили се лица.

Те се аргументират и с това, че подобни закони съществуват в 12 страни от Европейския съюз.

Новата мярка обаче среща острата критика на организации за защита на човешките права, които смятат, че той е основан на базата на расистки възгледи.

В последния момент, преди да бъде разгледан от Сената, в новия закон бе извършена поправка,според която сумата за извършване на ДНК тестовете ще бъде поемана от френското правителство.

Поправката е с цел да се избегне дискриминирането на лица, които не могат да си позволят да заплатят теста.