Френският външен министър пристигна в Одеса - стратегическия пристанищен град на черноморското крайбрежие на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Вчера ЮНЕСКО включи историческия център на града в списъка си със застрашено световно наследство.

Посещението на Катрин Колона е част от усилията на Франция да засили отношенията си с Украйна и да обсъди нейните нужди през следващите месеци.

Целта е да бъде изпратено съобщение до Москва на фона на опасенията на Запада, че близо година, след нахлуването си в Украйна, Русия все още може да подготвя нападение срещу Одеса, за да лиши Украйна от нейния ключов достъп до море за износ на зърнени продукти.

"Ако целта на Русия наистина е да лиши Украйна от всякакъв достъп до морето, един ден тя ще трябва да стигне до Одеса, съзнавайки, че освен това градът е врата за още по-голяма дестабилизация на Молдова, Румъния и европейската територия като цяло", заяви френски дипломатически източник преди визитата.

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Важно решение на Елисейския дворец

"Идеята е да покажем, че Одеса е не само украински град, но и град, обявен за световно наследство", допълни той.

По време на визитата си Колона трябва да се срещне с украинския си колега Дмитро Кулеба, с когото да обсъди хуманитарната и военната помощ. Разговорът вероятно ще постави и въпроса дали Франция е готова да достави основни бойни танкове "Леклерк", след като Съединените щати и Германия се ангажираха да изпратят свои бронирани машини и отвориха вратата за други съюзници да направят същото.

Досега Франция се е съгласила да изпрати бронирани бойни машини AMX-10 RC, но не и танкове "Леклерк". Париж твърди, че за разлика от германските "Леопард", от които около 2000 машини в цяла Европа, то има едва около 200 "Леклерк". Освен това те вече са спрени от производство.

Френски източници твърдят, че "Леклерк" е труден за поддръжка, което усложнява създаването на логистична верига в Украйна, а предвид факта, че Париж ще може да осигури само малък брой машини, тяхната стойност на място ще бъде ограничена. Правителството каза, че проучва искането и скоро ще вземе решение.

"Не казвам, че няма да се случи, но не мисля, че ще има голяма разлика", отбеляза дипломатът, добавяйки, че Киев ясно е показал на Франция, че неговият приоритет е да получи от Париж противовъздушната отбрана и радарните системи, както и боеприпаси.

"Това не е състезание за доставки", подчерта той.

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Париж готов да помага както на Украйна, така и на Международния наказателен съд