Офисът на френския президент Еманюел Макрон натрупа многомилионен бюджетен преразход миналата година, като организира луксозна вечеря с омари за краля на Великобритания Чарлз и други държавни банкети, съобщи обществената одитна служба, цитирана от "Ройтерс".

Новините за разходите на президентството подкопават посланието на отиващото си правителство, че Франция не може да си позволи настоящите нива на публични разходи, сред най-високите в света по отношение на размера на икономиката.

Макрон почерпи краля и съпругата му кралица Камила миналия септември със син омар, френско птиче месо от Брес с печени гъби и селекция от френски и английски сирена по време на държавната вечеря в прочутата Огледална зала на Версайския дворец от 17-ти век.

Това струва на френската държава 475 000 евро, включително 166 000 евро само за кетъринга, каза Cour des Comptes в понеделник в доклад за финансите на френското президентство.

Нетърпелив да убеди Ню Делхи да купи повече френски подводници и бойни самолети, Макрон също организира държавна вечеря в чест на индийския премиер Нарендра Моди в Лувъра през юли 2023 г., струваща страхотните 412 000 евро, каза одиторът.

Одиторът също повдигна вежди относно нарастващите разходи за президентски пътувания в чужбина, включително нарастващото използване на Airbus A330 за международни полети на цена от над 23 000 евро на час.

В резултат на по-високите разходи за държавни приеми и официални пътувания, разходите на президентството са се увеличили с 6,5% през миналата година до 117,2 милиона евро, оставяйки бюджетен дефицит от 8,3 милиона евро, съобщи одитната служба.

Замърсяването на Сена отложи състезанието по триатлон в Париж

Замърсяването на Сена отложи състезанието по триатлон в Париж

Ако нивата не се подобрят, плувният етап ще бъде отменен и вместо това спортистите ще се състезават в дуатлон