Състезанието по триатлон за мъже на Олимпиадата в Париж няма да се проведе, както беше планирано във вторник, тъй като нивата на замърсяване в Сена остават твърде високи, се казва в изявление на World Triathlon, предава "Ройтерс".

Състезанието беше отложено за сряда в 10:45 сутринта местно време, веднага след състезанието за жени, което е насрочено за 8 сутринта същия ден.

По-рано организаторите казаха, че са уверени, че качеството на водата ще се подобри навреме за състезанието, след като проливните дъждове миналия петък и събота замърсиха реката.

"Въпреки подобряването на нивата на качеството на водата през последните часове, показанията в някои точки от плувния курс все още са над допустимите граници", казаха те рано във вторник.

Ако нивата на бактерии останат твърде високи до сряда сутринта, състезанията за мъже и жени вероятно ще бъдат отложени за петък, денят за извънредни ситуации, запазен за събитията.

Ако до петък качеството на водата все още не е достатъчно добро, плувният етап ще бъде отложен и вместо това спортистите ще се състезават в дуатлон. За състезанието по смесена щафета по триатлон на 5 август, непредвиденият ден е 6 август.

В допълнение към риска от ново отлагане, държавната метеорологична служба на Франция прогнозира риск от гръмотевични бури във вторник вечерта и през нощта.

Ръководителят на олимпийския отбор на Австралия Анна Миърс каза, че новината за отлагането не е възпряла триатлонистите.

Властите в Париж отчитат подобрение на качеството на водата в река Сена

Властите в Париж отчитат подобрение на качеството на водата в река Сена

Концентрациите на ентерококи и бактерии E.coli са под законовите прагове

"Спортистите наистина очакват с нетърпение да имат тази сцена и тази платформа, на която да се представят", каза тя пред репортери.

"Те всъщност искат да плуват в реката."

Техническият директор на френската федерация по триатлон Бенджамин Мазе каза пред FranceInfo, че предприемат стъпки, за да помогнат на спортистите да се справят със ситуацията.

"Разбира се, има малко гняв и много разочарование", каза той.

Федерацията работи с психолози, за да помогне на спортистите да се подготвят психически за несигурността, добави Мейз.

Около 50 зрители се бяха събрали на окъпания от слънце мост на Инвалидите до 7 сутринта, за да гледат състезанието, само за да научат, че е отложено.

Властите в Париж инвестираха сериозно, за да направят Сена годна за плуване като ключово наследство от Игрите, и похарчиха 1,4 милиарда евро (1,51 милиарда долара) за инфраструктура за отпадни води, за да задържат канализацията и да сведат до минимум изтичането на замърсени води в реката

Кметът на Париж Ан Идалго сама се потопи в реката по-рано този месец, в опит да убеди съмняващите се. Градските власти обявиха планове за три места за плуване в Сена, които да отворят за обществеността до юни следващата година.

Валежите често причиняват преливане на канализационните системи в реката, което значително увеличава концентрациите на бактерии, причиняващи инфекции, като E. coli.

Два месеца преди Олимпиадата в Париж - Сена все още е твърде мръсна

Два месеца преди Олимпиадата в Париж - Сена все още е твърде мръсна

Старите проблеми остават