Нивата на замърсяване на водата в река Сена в Париж се подобряват, съобщава Ройтерс. Данните, публикувани от градските и регионалните власти, показват, че концентрациите на ентерококи и бактерии E.coli са под законовите прагове шест от девет дни между 24 юни и 2 юли.

Въпреки все още високия дебит, качеството на водата на Сена се подобри през разглеждания период, като то е в съответствие с праговете, определени от праговете на европейската директива за шест дни, посочват от кметството на Париж. От там отбелязват, че нивата на замърсяване са се подобрили достатъчно за къпане.

Нивата на замърсяване зависят от валежите и температурата на водата, наред с други фактори. При добро време тази седмица в Париж се очаква качеството на водата да остане добро.

Френската столица работи по почистването на Сена, за да могат хората отново да плуват в нея, както беше по време на Олимпийските игри в Париж през 1900 г. Но проблем с канализацията миналото лято доведе до отмяната на предолимпийското плуване.

Плувните етапи на триатлона и маратона на Олимпиадата, които се провеждат от 26 юли до 11 август, са планирани да се проведат в Сена.

Властите в Париж започват кампания за чисти води в река Сена

Властите в Париж започват кампания за чисти води в река Сена

Целта е Олимпиадата през 2024 година