Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че е разкрила американска шпионска операция, която е компрометирала хиляди Айфони с помощта на сложен софтуер за наблюдение, предаде агенция Ройтерс.

Базираната в Москва компания Касперски съобщи, че десетки устройства на нейните служители са били компрометирани при операцията.

ФСБ, основният наследник на КГБ от съветската ера, посочи, че няколко хиляди устройства на Apple Inc са били заразени, включително тези на местни руски абонати, както и на чуждестранни дипломати, базирани в Русия и бившия Съветски съюз. ФСБ подчерта, че е разкрита разузнавателна акция на американските специални служби с помощта на мобилни устройства на Apple.

Според ведомството заговорът показва тясно сътрудничество между Apple и Агенцията за национална сигурност (NSA), американската агенция, отговорна за криптографското и комуникационното разузнаване и сигурността.

В изявление Apple отхвърли обвинението. "Никога не сме работили с никое правителство, за да вмъкнем задна вратичка в продукт на Apple и никога няма да го направим", посочват от компанията.

Главният изпълнителен директор на Капсерски Юджийн Касперски написа в Twitter, че десетки телефони на служителите му са били компрометирани при операцията, която неговата компания описва като "изключително сложна, професионално насочена кибератака, насочена към работници от висшия и среден мениджмънт.

Изследователят на Касперски Игор Кузнецов заяви пред Reuters, че неговата компания е открила аномален трафик в корпоративната си Wi-Fi мрежа в началото на годината.

Според ФСБ американските хакери са компрометирали дипломати от Израел, Сирия, Китай и членове на НАТО в шпионската кампания.

Съединените щати са най-голямата кибер сила в света по отношение на намерения и възможности, според индекса на кибер мощността на Белфър Център за 2022 г. на Харвардския университет, следвани от Китай, Русия, Обединеното кралство и Австралия.

ФСБ продължава ударно да задържа диверсанти

ФСБ продължава ударно да задържа диверсанти

Саботажът е трябвало да се осъществи в участък от Южноуралската железопътна линия